ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Κο Γ. ΚΑΜΙΝΗ

08/01/2012

Αξιότιμε  κ. Δήμαρχε,

 

  Η ραγδαία υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας, δεν αφήνει περιθώρια για διακριτικούς υπαινιγμούς και  μισόλογα.

    Η  καρδιά της πρωτεύουσας νοσεί, καθώς –εκτός των άλλων- συμπυκνώνει και τα ειδεχθέστερα χαρακτηριστικά της πρόσφατης κρίσης που πλήττει την χώρα.                                                                     

    Η  καρδιά της πρωτεύουσας ως θαυμάσιο σκηνικό στο οποίο παίζεται ένα άθλιο έργο, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον αιχμηρό αφορισμό του  Γ. Τσαρούχη.

    Κάτι πρέπει να γίνει…

    Και αυτό το κάτι δεν αφορά τον θεσμό των διαχρονικά αναποτελεσματικών υπουργών, γραμματέων και πάσης φύσεως «αρμοδίων» που –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- διακόνησαν το  ανεύθυνον του παντός 1.

    Αφορά  την ανάληψη της ευθύνης άσκησης πολιτικής από τον Δήμο. Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε την Αθήνα στα χέρια σας με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καίριων προτάσεων και παρεμβάσεων. Θα προσφέρατε την μεγαλύτερη και σημαντικότερη  υπηρεσία κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην πόλη μας.

   Με αυστηρό χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης και υλοποίησης πολιτικής και μόνον, θα διασώσουμε και θα αποκαταστήσουμε την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική αξιοπρέπεια της πόλης μας. Ας θυμηθούμε την Πλάκα και την  υιοθέτηση πολιτικής και μέτρων για την διάσωσή της. Η θέληση της τότε πολιτικής ηγεσίας που εφάρμοσε ένα τέτοιο φιλόδοξο πρόγραμμα (Στ. Μάνος & Αντ. Τρίτσης) απέδειξε πως όταν υπάρχει πρόγραμμα πολιτικής και θέληση για την εφαρμογή του, μπορεί να υπάρξει και αποτέλεσμα. Εφάρμοσαν την διακήρυξη του Άμστερνταμ της υιοθετημένης «ενεργού προστασίας»  με ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ συνέπεια, που γνώρισε την γενική επιδοκιμασία.

     Όταν θίγεται η ψυχή της πόλης, όταν καταστρέφεται η μνήμη της, όταν προσβάλλεται η αισθητική της, τότε τα αποσπασματικά μέτρα δεν αρκούν. Το ιστορικό κέντρο και όχι μόνο, σήμερα είναι μία περιοχή που καταρρακώνει τον αυτοσεβασμό μας και αποτελεί αιτία εθνικής ντροπής.

     « Η οδός Αθηνάς  είναι η καρδιά της Αθήνας και η Αθήνα  είναι η καρδιά του Έθνους »  παρατηρούσε μόλις πριν τριάντα χρόνια ο  Μ. Χατζιδάκις, με αφορμή τις  Μπαλάντες της οδού Αθηνάς.  Αυτός ο παλμός δεν πρέπει να σβήσει.

 

1 Από στίχο της Κικής Δημουλά.  “Με τρελαίνει το ανεύθυνον του παντός…”

 

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 1η :

Η διάσωση του ιστορικού κέντρου να αναγνωρισθεί ως εθνικής προτεραιότητας ζήτημα.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 2η :

Επειδή διαπιστωμένα πλέον δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κεντρική διοίκηση, πρέπει η Δημοτική Αρχή να θέσει στους Αθηναίους σε διαβούλευση και ψήφιση μέσω του διαδικτύου το προτεινόμενο πρόγραμμα και να αναλάβει η ίδια η δημοτική αρχή την ευθύνη της εφαρμογής του.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 3η :

Η Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει άμεσα συντονιστικό όργανο, αποτελούμενο από προσωπικότητες κύρους στο οποίο θα δοθεί θεσμικά η αρμοδιότητα και τα μέσα για να καθορίσει την πολιτική και το πρόγραμμα και να παρακολουθεί την υλοποίηση και εφαρμογή του.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 4η :

Να υπάρξουν οι απαραίτητοι αποτελεσματικοί θεσμοί.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 5η :

Να εξασφαλισθεί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών που εργάζονται και ζουν στο ιστορικό κέντρο, στα όργανα που θα αποφασίζουν για το μέλλον της περιοχής.

 

 

 ΠΥΛΩΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

ΠΥΛΩΝΑΣ 1ος – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

Þ      Να αναβαθμιστεί η εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεων (Ε.Α.Χ.Α.) και να μετονομαστεί σε εταιρεία Διάσωσης του Ιστορικού Κέντρου & Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, ώστε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΎ ΟΡΓΑΝΟΥ να μπορέσει να επεκταθεί σε επεμβάσεις εκτελεστικού κυρίως χαρακτήρα  στο σύνολο του ιστορικού κέντρου. Σε συνεργασία με τον Ο.Ρ.Σ.Α. και τους κατά περίπτωση ειδικούς μελετητές ιδιώτες, να εκπονήσει συνολικό πρόγραμμα κατευθύνσεων και μελέτης ανασυγκρότησης του ιστορικού κέντρου, καθώς και την υλοποίηση των μεγάλων παρεμβάσεων που απαιτούνται.

Þ      Να ολοκληρωθεί η μελέτη υπό τον καθηγητή κ. Οικονόμου που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων και να ολοκληρωθούν οι προτάσεις σχετικά με τις απαιτούμενες ΔΡΑΣΕΙΣ.

Þ      Να επικαιροποιηθούν όλες οι ήδη υπάρχουσες μελέτες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Þ      Να χωροθετηθούν κοινωνικές λειτουργίες (σχολεία, κοινωφελείς χώροι κ.λπ.) ώστε να εξασφαλιστούν χώροι για την εγκατάσταση βασικών υποδομών κατοικίας με στόχο τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού.

Þ      Να κηρυχθούν ως διατηρητέα κτίρια και χρήσεις.

Þ      Να υιοθετηθούν μέτρα προστασίας και αναβάθμισης της αισθητικής της πόλης.

 

ΠΥΛΩΝΑΣ 2ος – ΠΟΡΟΙ / ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Þ      Ταχεία υλοποίηση και απορρόφηση του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ ΞΑΝΑ» από το Δήμο Αθηναίων.

 

Þ      Στις δαπάνες εκπόνησης του συνολικού προγράμματος διάσωσης του ιστορικού κέντρου να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται εγκατεστημένες σε αυτό, καθώς από την υλοποίησή του θα προκύψουν υπεραξίες για τα ακίνητα ιδιοκτησίας τους, πράγμα που θα αποτελέσει ανταποδοτικό όφελος για την συμμετοχή τους.

 

Þ      Στη δαπάνη εκπόνησης σημειακών μελετών τοπικών αναπλάσεων να συμμετέχουν οι  ιδιοκτήτες ακινήτων της υπό ανάπλαση περιοχής με τη μορφή Τοπικών Εταιρειών Αστικής Αναγέννησης, δεδομένου ότι με την υλοποίησή τους θα προκύψουν υπεραξίες  (το μοντέλο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αγγλία).

 

Þ      Με αρχική πρόταση το ιστορικό τρίγωνο για πέντε (5) χρόνια να κηρυχθεί ζώνη ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε είδους φορολογία (κατοικίας και επιχειρήσεων) έτσι ώστε να αναζωογονηθεί και να ενισχυθεί η οικονομική αναγέννηση της περιοχής. Το ισοδύναμο όφελος από την μη είσπραξη των φόρων θα είναι πολλαπλάσιο.

 

Þ      Να υιοθετηθούν και να θεσμοθετηθούν οι προτάσεις του Δήμου για τη λειτουργία έκφρασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων (διαδηλώσεις), έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται η οικονομική λειτουργία της πόλης.

 

Þ      Για την εξασφάλιση πόρων να καθοριστούν χρήσεις γης αξιοποιώντας ήδη υπάρχουσες μελέτες (τον συστηματικό έλεγχο των κτιρίων ως προς τις χρήσεις, μπορεί να πραγματοποιεί η Δημοτική Αστυνομία και τα έσοδα από τα πρόστιμα να πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την αποκατάσταση του ιστορικού κέντρου).

 

ΠΥΛΩΝΑΣ 3ος – ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αποκατάσταση της νομιμότητας. Στο ιστορικό κέντρο έχει εγκατασταθεί ο φόβος με συνέπεια η πόλη να μην λειτουργεί.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

 

Þ      Αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τους μετανάστες και την εγκληματικότητα με ρυθμίσεις και σοβαρές ποινές, που θα αφορούν την παράνομη και επικίνδυνη χρήση των κτιρίων.

 

Þ      Στο ιστορικό κέντρο να παραμένουν μόνον όσοι διαθέτουν άδεια παραμονής ή άδεια πολιτικού πρόσφυγα.

 

Þ      Απαγόρευση ενοικίασης κατοικίας σε αλλοδαπούς εφόσον δε διαθέτει τα σχετικά νομοποιητικά έγγραφα. Η παράνομη ενοικίαση χωρίς την συγκατάθεση του Δήμου να τιμωρείται με κατάσχεση του διαμερίσματος.

 

Þ      Όλα τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να κατευθύνονται σε ειδικό ταμείο στο Δήμο για την ανασυγκρότηση του ιστορικού κέντρου (πρόστιμα από παραβάσεις νομοθεσίας χρήσεων και δημεύσεις περιουσιών).

 

Þ      Τον σημαντικό έλεγχο των κτιρίων ως προς τις χρήσεις μπορεί να πραγματοποιεί η Δημοτική Αστυνομία.

 

Þ      Απαγόρευση μετατροπής κτιρίων γραφείων που μετατρέπονται από «έξυπνους Έλληνες» σε υπνωτήρια παράνομων μεταναστών με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής.

 

Þ      Αναθεώρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των βασικών παραμέτρων της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

 

Þ      Να κοπεί ο γόρδιος δεσμός με το κέντρο της Αθήνας με γρήγορες διαδικαστικές τακτοποιήσεις αιτημάτων ασύλου.

 

Þ      Να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας μεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

 

 

Κε ΔΗΜΑΡΧΕ

Προκειμένου να αναστρέψετε την πορεία στην παρακμή, υιοθετείστε ένα ολοκληρωμένο προγραμματικό σχέδιο άμεσης δράσης, με ενιαίο συνοπτικό φορέα αποφάσεων με την ενεργό συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων, ώστε να γεννηθεί η ελπίδα για την αντιστροφή αυτής της πραγματικότητας.

 

Θα είναι μέγιστη προσφορά κατά τη διάρκεια της θητείας σας η επίτευξη του οράματος της «ΑΘΗΝΑΣ 2015».

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ                                        ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ                                         ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ                                       ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                        ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΝΗΣ                                              ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ     

ΑΔΑΜ ΚΩΣΤΙΚΑΣ                                               ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΙΔΑΚΗΣ                                      ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΜΑΝΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ                                           ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΦΑΙΔΩΝ ΠΕΡΡΑΚΗΣ                                         ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                             

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ                                ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ                  

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: