Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: Αργά βήματα προόδου – Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο

07/17/2010

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε δεσμευθεί για την ανά τετράμηνο επικαιροποίηση της Εκθεσης της για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Στη νεότερη αξιολόγηση της (13.7.2010), επισημαίνει:

«Η Επιτροπή διαπίστωσε σχετική ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, κυρίως σε ότι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ενίσχυση μέτρων ασφάλειας, κατάρτιση σχεδίου μέτρων διυπουργικής εμβέλειας). Πλην όμως οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί και παραμένει ζητούμενο η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων αλλά και ο ενιαίος επιτελικός συντονισμός.

Επισημαίνεται ότι η Επιτροπή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ζήτησε (Ιούνιος 2010) από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΕΚΑ, Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Υπουργείο Υγείας, Υπερνομαρχία Αθηνών, Νομαρχία Αθηνών, Δήμος Αθηναίων) ενημέρωση για την πρόοδο στην υλοποίηση πολιτικών και μέτρων για την προστασία του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Εκ των φορέων αυτών απήντησαν μόνο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Υπερνομαρχία Αθηνών. Απάντηση έστειλε και ο Δήμος Αθηναίων με την οποία όμως καταγγέλλεται η πρόθεση της Επιτροπής να παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Η Επιτροπή επιμένει στη διαπίστωση της ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας είναι σε βαθιά παρακμή και ότι σύντομα η κατάσταση του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πιλοτικές μελέτες, καθώς δεν υπάρχει πίστωση χρόνου και θα ήταν λάθος να περιμένουμε άλλα δύο-τρία χρόνια για να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα μελετών τέτοιου χαρακτήρα. Επείγει ένα πλέγμα μέτρων για να επιστρέψουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιστορικό Κέντρο. Αυτό σημαίνει ασφάλεια, αναπλάσεις, κίνητρα διαμονής και επιχειρηματικότητας, αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου και συντονισμός.»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ιδού πώς απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης:

Με έκπληξη διάβασα τα όσα αναφέρετε στην από 14 Ιουνίου 2010 ηλεκτρονική επιστολή σας, με θέμα «Ενέργειες για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας», στην οποία με ενημερώνετε ότι η «Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έχει δεσμευτεί για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση (σε τριμηνιαία βάση)της προόδου αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Παράλληλα έχει επίσης δεσμευτεί για την ανακοίνωση των εκθέσεων και αξιολογήσεων αυτών στο διαδίκτυο».
Την ίδια έκπληξη ένοιωσαν τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, τα οποία ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της επιστολής σας.
Ο λόγος της έκπληξης οφείλετο στο ότι, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν προκύπτει πουθενά ότι ο ρόλος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής είναι αυτός «του επιτηρητή» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αυτοτέλεια της οποίας είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά.
Οι Δημοτικές Αρχές, όπως οι νόμοι του κράτους ορίζουν, λειτουργούμε βάσει εγκεκριμένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωση και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Επιχειρησιακά Προγράμματα, καταθέτουμε έγγραφο ετήσιο απολογισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσιάζουμε ετησίως τα πεπραγμένα μας σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση και κάθε τέσσερα χρόνια «απολογούμεθα» σ’ αυτούς που μας εξέλεξαν και μόνο σ’ αυτούς.
Αν πραγματικά επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του Δήμου μας, ειδικά ή γενικά, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ή να ρωτήσετε και αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης σας, για παράδειγμα την κα Μπιρμπίλη ή τον κ. Χρυσοχοΐδη, με τους οποίους έχουμε στενή συνεργασία και συμφωνούμε σε πολλά σημεία.
Αντιθέτως προς το περιεχόμενο της επιστολής σας, περίμενα εφ’ όσον το επιθυμούσατε, να με ενημερώσετε ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η Επιτροπή σας και εσείς προσωπικά προς την Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων πολλές από τις προτάσεις που σας καταθέσαμε, (αρκετές απ’ αυτές είναι κοινή πρόταση Νομαρχίας και Δήμου) και αφορούν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στο Κέντρο της πόλης της Αθήνας.
Η πολύχρονη παρουσία μου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με κάνει να νοιώθω μεγάλο σεβασμό προς τον κοινοβουλευτικό θεσμό και τους εκπροσώπους του, δεν πρόκειται όμως ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, να απεμπολήσω συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης.

Και η απάντηση του κ. Καρτάλη:

Αθήνα, 14.7.2010

Προς:
Κύριο Ν. Κακλαμάνη
Δήμαρχο Αθηναίων

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, ένας από τους στόχους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δραματικού προβλήματος της «κατάρρευσης» του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

Αυτό το πνεύμα έχει και η προσπάθεια που καταβάλλει αυτό το διάστημα η Επιτροπή για να επικαιροποιήσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στους τελευταίους 4 μήνες στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Ως εκ τούτου, μου προκαλεί εντύπωση η επιστολή σας γιατί αδικεί τις προθέσεις της Επιτροπής. Θα μου ήταν εύκολο να απαντήσω στο ίδιο ύφος, να επισημάνω ότι βρίσκω αδιανόητη την προτροπή σας να ενημερώνεται μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή από την ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων ή και να επιχειρηματολογήσω για το αυτονόητο, δηλαδή για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Βουλής των Ελλήνων (και κάθε Κοινοβουλευτικής Επιτροπής) να ενημερώνεται, να γνωμοδοτεί ή και να ελέγχει.

Δεν θα το κάνω γιατί θα ήταν παράλογο να αντιδικούμε τη στιγμή που πρέπει να προσθέσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας μεταφέρω τη νεότερη εκτίμηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (13.7.2010) για το εν λόγω θέμα:

«Η Επιτροπή διαπίστωσε σχετική ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για το θέμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, κυρίως σε ότι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ενίσχυση μέτρων ασφάλειας, κατάρτιση σχεδίου μέτρων διυπουργικής εμβέλειας). Πλην όμως οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί και παραμένει ζητούμενο η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων αλλά και ο ενιαίος επιτελικός συντονισμός.

Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας παραμένει σε βαθιά παρακμή και σύντομα η κατάσταση του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πιλοτικές μελέτες, καθώς δεν υπάρχει πίστωση χρόνου και θα ήταν λάθος να περιμένουμε άλλα δύο-τρία χρόνια για να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα μελετών τέτοιου χαρακτήρα. Επείγει ένα πλέγμα μέτρων για να επιστρέψουν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιστορικό Κέντρο. Αυτό σημαίνει ασφάλεια, αναπλάσεις, κίνητρα διαμονής και επιχειρηματικότητας, αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου και συντονισμός.»

Τέλος να είσθε βέβαιος κ. Δήμαρχε ότι σέβομαι απόλυτα τα δικαιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σέβομαι όμως και τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει ως Βουλευτής αλλά πρωτίστως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Εμείς, ως Επιτροπή, θα επιμείνουμε στο θέμα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Ελπίζουμε μαζί με το Δήμο Αθηναίων.

Με τιμή

Κώστας Καρτάλης

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: