Ανακοίνωση Τύπου

01/25/2010

Η Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της Πολιτείας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας.

Απουσιάζει ακόμα κάθε πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργεί ειδικός φορέας ή οργανισμός, που θα εκπονήσει μελέτες και προγράμματα και θα δράσει με σχέδιο, για την αναβάθμιση της καρδιάς της Αθήνας.

Το κέντρο της Αθήνας εξακολουθούν να λυμαίνονται οργανωμένα κυκλώματα ναρκωτικών, πορνείας, παρεμπορίου και εκμετάλλευσης παράνομων μεταναστών – με αποτέλεσμα οξύτατα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής, την ίδια ώρα που χάνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο ιδιόμορφο γκέτο, που έχει δημιουργηθεί.

Τα προβλήματα των χρήσεων γης και της ευρύτατης παρανομίας στην αδειοδότηση και τη λειτουργία καταστημάτων, επιτείνουν τη φυγή κατοίκων και επαγγελματίων. Αντί να έχουν θεσπιστεί ήδη κίνητρα ώστε να ξαναζωντανέψει το κέντρο της Αθήνας, αυτό γίνεται ολοένα και περισσότερο “εχθρικός χώρος”.

Με αυτά τα δεδομένα η Κίνηση μας διαμαρτύρεται για την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, για “ανάπλαση” (δηλαδή πεζοδρόμηση) της οδού Αθηνάς, χωρίς να έχει προηγηθεί λεπτομερειακή μελέτη κυρίως για τις χρήσεις γης – κάτι που απαιτείται λόγω του ιστορικού της χαρακτήρα και του κομβικού της ρόλου στη ζωή της πόλης.

Με την απόφαση αυτή, που βασίστηκε σε “μελέτη” της ίδιας της ΕΑΧΑ, η οποία δεν διέθετε ποτέ μελετητική ομάδα (αλλά ανέθετε πάντοτε τις μελέτες σε εξωτερικούς φορείς), η παρούσα δημοτική αρχή θα επιφέρει προεκλογικά το τελειωτικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας, για τα προβλήματα του οποίου αδιαφόρησε παντελώς – αντί να ηγηθεί της προσπάθειας για την επίλυση τους.

Η Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου θα εκθέσει, μέσω των εκπροσώπων της, τις απόψεις και τις προτάσεις της, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, την Τρίτη 26.01.10, στις 12μμ.

Υ.Γ. Η ανάπλαση της οδού Αθηνάς συζητείται από το 2001. Τότε όμως υπήρχε μελέτη, η οποία εφαρμόστηκε, ως προς τα πεζοδρόμια και τις όψεις κτηρίων – η πεζοδρόμηση είχε απορριφθεί. Τώρα το θέμα επανήλθε, με πρωτοβουλία Κακλαμάνη – και παρά τις αντιρρήσεις αρχιτεκτόνων, καθηγητών, αντιπολίτευσης, Εμπορικού Συλλόγου και Συλλόγων και Πολιτών για την επανάληψη ενός, ήδη πληρωμένου από τον φορολογούμενο πολίτη, έργου και για το μη συνυπολογισμο των νέων δεδομένων, του γκέτο της Αθήνας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: